Skridskor

Vad ska man ha för nybörjarskridskor

För att barnet ska lära sig en bra grundteknik bör de första skridskorna vara utan taggar.  Annars tar barnet hjälp av taggarna och “går” fram istället för att ta riktiga skär.

Skridskorna får inte vara för stora! De ska sitta stadigt på foten och ha rätt passform. Ett nummer större i skridskor än i den vanliga skon brukar räcka gott och väl. 

När man sen ska byta skridskor är det bättre att köpa begagnade “riktiga” konståkningsskridskor istället för att köpa helt nya av sämre kvalitet. Bra begagnade skridskor brukar finnas att köpa i klubbens shop.

För att vristen ska få ordentligt stöd är det viktigt att skon är av stadig kvalitet. Det kan vara direkt skadligt för fötterna och vristerna att stå snett länge. Skenan ska bilda 90 grader mot isen. Eftersom man står 3-4 cm ovan isen på en smal skena blir påfrestningen på vristen stor. Stödytan mot isen är 60 ggr mindre än när man står på hela foten. Det är alltså viktigt att vristen stöds av en känga med kraftigt och stadigt skaft.
 

De allra yngsta barnen (ca 4 år) som går sitt första år i skridskoskolan kan använda den typ av skridskor vars känga påminner om en slalompjäxa. De finns att köpa i vanliga sportaffärer. Till de barn som har lämnat de mest primära övningarna är det bästa en “riktig” konståkningsskridsko för nybörjare. 
Rådgör alltid med din tränare innan köp!

Nu har du även möjlighet att hyra bra nybörjarskridskor i vår shop.

Klicka här för att läsa mer.
 

Hur snörar man rätt?

Det är viktigt att man snörar så att det känns bra för foten. Om det blir för löst bildas det veck på skaftet och då är det svårt att hålla vristen rak. Om det blir för hårt kan det stoppa blodflödet till foten och fryser man lättare och får ont i fötterna. Det bästa är att snöra lite hårdare från tårna till vristen och sedan lite lösare längre upp. Man ska kunna röra på tårna. Det är också viktigt att snörena inte är för långa så att man snörar dem runt vristerna i flera varv. Detta kan skada vristen!

 

SKRIDSKOSKÖTSEL

För att skridskorna ska hålla längre är det viktigt att sköta om dem på rätt sätt.


Några tips:

Använd alltid hårda skydd på skridskorna när du har dem på dig utanför isen. Gå aldrig utan skydden men ta av dem när du inte använder skridskorna. När skridskorna förvaras bör de ha mjuka skydd för att skydda skenorna. Häng upp dem på krokar i rumstemperatur eller förvara dem i en tygpåse. 

Torka av skridskor och skena med en mjuk trasa så de blir helt torra efter åkningen. 
 

Torka skridskorna mellan varje träningspass i rumstemperatur.


Se till att skridskorna är välslipade och kolla så att skruvarna inte är lösa. Kom till vår skridskoslipning så hjälper vi gärna till och kolla dem. Har du riktiga konståkningsskridskor kan du slipa dem hos oss.