Nya tävlingsåkare

Välkommen som tävlingsåkare!

Det är ett spännande steg att bli tävlingsåkare i konståkning och det finns mycket man behöver känna till. Här hittar du kortfattad information om tävlingsförfarandet. Mer fördjupad information inom varje område finns under andra länkar. För att bli tävlingsåkare krävs:

# Tränaren anser att du är mogen att börja tävla
# Att du klarat Tävlingstest
# Att du godkänner kostnaden 600:- (350:- för tävlingslicens + 250:- för registrering av tävlingstest på Svenska Konståkningsförbundet)

 

Ni måste även godkänna klubbens tävlingspolicy och resepolicy innan första tävlingen.
En tävlingssäsong sträcker sig från augusti till april.

 

Man börjar som C-åkare. Tävling för C-åkare heter Stjärntävling. Det är styrelsen i samarbete med tränarna som avgör vilka C-tävlingar klubben skickar sina åkare till. Planering för hela säsongen kommer upp på hemsidan så fort denna är klar.


Ansvarig tränare
När du blir tävlingsåkare får du en tränare som är ansvarig för dig. Din ansvarige tränare planerar för din utveckling och styr när och hur ditt program ska göras. Tränare bestämmer också tillsammans med dig vilken musik du ska köra till i ditt program. Information om hjälp med att klippa musik finns på vår hemsida.

 

Tävlingsprogram

Som C-åkare tävlar man på stjärntävlingar med 1 program. Program bekostas av åkaren själv. Det tar ca 2-3 privatlektioner att träna in ett nytt program. Program kostar 400 kr per programinut för C-åkare.


Transport av åkare och tränare
Det är målsmans ansvar att ta åkaren till och från tävlingen. Dessutom ingår det i rätten att tävla för klubben, att man även tar med sig tränaren dit eller hem. Första åkaren i klubben som tävlar på morgonen ansvarar för att tränaren kommer till tävlingen. Sista tävlande på eftermiddagen ansvarar för att tränaren kommer hem/till hotell. Detta gäller oavsett om man bor nära eller långt ifrån tränaren, och alla tävlingsdagar. Detaljer finns i Resepolicy.


Prisutdelning
Ingen prisutdelning för Miniorer C eller äldre åkare som innehar Tävlingstest genomförs på stjärntävling. Alla erhåller minnesplakett eller motsvarande i Kiss & Cry efter avslutad åkning. Varje åkare får ett utvärderingsblad. Utlämning av bladen brukar ske i sekretariatet eller vid musikinlämningen efter avslutad grupp.


Anmälan och kostnader
Ni kommer att få kallelse via mail ca 7 dagar innan deadline till aktuell tävling. Det är viktigt att ni svarar på denna kallelse genom att tacka JA eller NEJ. Svarar man inte måste vi tolka det som att man tackar nej till tävling. Klubben anmäler åkare till tävling om ni tackar JA på kallelsen. Anmälningsavgifter till tävlingar bekostas av åkaren själv. Klubben inbetalar avgiften och fakturerar åkaren i efterhand. Det finns särskilda regler kring avanmälan, mer om det finner du i vår tävlingspolicy. För att kunna tävla måste man ange personnummer vid anmälan. Vi samlar därför in denna information när man blir medlem i klubben. Vi följer GDPR och lämnar inte ut personuppgifter i andra sammanhang. Samtliga åkare måste ha licens för att tävla och/eller testa. Klubben beställer licensen och fakturerar därefter åkaren med 350 kr. Licensen samt alla andra avgifter till klubben måste vara betalda för att få lov att tävla!


Tävling
All information om samtliga tävlingar finns i kalendern på klubbens hemsida. Här finns länkar till inbjudan. När anmälningstiden gått ut publicerar arrangerande klubb deltagarförteckning och schema, vilket man också finner länkar till här. Lottning sker oftast torsdag kväll och startordningen återfinns efter det via länk härifrån. Tänk på att vara på tävlingsplatsen minst 1 timme före din grupps uppvärmningstid på isen. Alla starttider är preliminära förutom den allra första tiden på morgonen. Är man inte på plats när man ska starta så fortsätter tävlingen och man mister sin chans. Får man förhinder måste man meddela både klubben och medföljande tränare snarast. Musiken finns uppladdad på ett system som heter IndTA. För att musiken ska hamna där måste vi få musiken till oss i mp3.format. Om klubben klipper musiken ombesörjer vi det. Man ska också ha med sig musiken på en CD-skiva som lämnas till tränaren. Åkaren skall vara färdigklädd, friserad och sminkad innan uppvärmningen på golv. Tränaren tar därefter ansvar för åkaren tills denne har tävlat klart. Föräldrar/familj håller sig lämpligen på läktaren då omklädningsrummen enbart är till för åkare och tränare. Behöver åkaren hjälp med att knyta skridskor så kan föräldern vara på plats precis vid detta moment, utanför omklädningsrummen. Åkaren har tränarledd uppvärmning på golv i ca 20-30 minuter. Därefter är det uppvärmning på isen i 4 minuter på utsatt tid och då skall klubbjackan användas! Tränaren har kontroll på dessa tider. När åkaren tävlat klart får man åka hem om man vill, men det brukar det vara gott med en fika på läktaren. Det är också roligt att titta på klubbkamrater och heja på varandra. Fotografering/filmning är tillåten under tävling, men blixt får ej användas.


Att ta med till tävlingen
# Klänning/Dräkt
# Klubbjacka
# Skivan med programmusiken
# Extra skiva till tränaren
# Strumpbyxor, gärna ett par extra
# Hela vantar
# Gympaskor
# Hopprep
# Varm filt
# Hårspray, klämmor och hårband
# Ev smink
# Telefonnummer till tränaren
# Tidsschema och deltagarlista


Håret ska vara ordentligt uppsatt, utan risk att klämmor o dylikt ramlar av. Likaså gäller tävlingsdräkten – alla paljetter mm ska kontrolleras innan varje tävling. Man får lov att slänga in en blomma, mjukisdjur, etc på isen efter åkarens åk. Det är dock viktigt att allt är väl inslaget så inga små delar hamnar på isen, och kan orsaka olyckor. Åkare i TKK förbinder sig att uppträda på ett sportsligt sätt och föregå med gott exempel inför sina kamrater både på och utanför isen.